maanantai 10. lokakuuta 2011

Annen tuntemuksia 4-10.10.2011

4.10 tiistai
Hyvin nukutun yön jälkeen, ensimmäisten joukossa aamupalalla odottelimme muitakin että saamme ryhmän koottua. Sää näytti edelleen upealta! Työpäivä alkoi katselmuskierroksella mitä työtä meille olisi tehtävänä. Läheisen rivitalon ”neliapilan” pihalla kuulimme asukkaiden toivomuksia pihan istutuksista ja tunnistelimme takapihan hedelmäpuita. Ihania päärynäpuita kasvoi vähän syrjemmällä ja söimmekin niitä suoraan puusta, makeita oli. Pian pääsimmekin aloittamaan töitä, osa porukasta otti mittoja rivitalon pihasta istutussuunnitelmia varten. Minä, Eeva-Kaisa ja Paula aloitimme köynnösruusupenkkien kunnostamista. Lounastauon jälkeen pääsimme aloittamaan juolavehnän valloittamassa päivänliljapenkissä. Kun työpäivä oli pulkassa, Eero kuskasi meidät Dabasiin sekatavarataloon ja Tesco-markettiin ostoksille. Huomaa ettei englanti oikein paikallisilta suju, ainakin elekieli aina toimii! Illalla oli tilalla ryhmän palaveri ja jälleen omaa aikaa rauhoittumiselle…
5.10 keskiviikkona
Aamulla ilma tuntui hieman lämpimämmältä kuin edellinen kun pääsimme jatkamaan eilistä projektia; päivänliljapenkki. Alkoi se siitä sujua kun saatiin vähän työvälineitä avuksi. Tilan oikeat seurakoirat Tilli, Roope ja Zorro hauskuutti hääräämisellään. Toinen ryhmä pääsi esittelemään lihasvoimiaan kaivamalla kivikovalta tuntuvaan maahan uusia istutuskuoppia hedelmäpuille. Iltapäivä vierähti kastelujärjestelmää fiksatessa. Tippuletkut olivat haurastuneita ja vesi sinkoili kaikkialle muualle kuin puun juuristolle. Niinpä vaihdoimme tippuletkut uusiin, teimme uuden reiän pääletkuun ja laitettiin toinen tippaletku. Näin puun molemmilla puolella oli myös tukipuut joihin laitoimme tippaletkut kiinni joko teipillä tai nippusiteillä. Hyvin toimi niillä puitteilla mitä meillä oli käytössä. Kun päivä oli pulkassa, kävin pulahtamassa +15 asteisessa vedessä ja illalla pääsin elämäni ensimmäistä kertaa hevosen selkään! Tai no, Ilona talutti kun Konjakki kiltisti käyskenteli ympäri aitausta. Hauskaa oli kyllä, melkein voisi innostua hevosharrastajaksi!
6.10 torstai
Tänään Budapestiin! Aamulla odottelimme kärsimättömänä lähtöä aamupalan jälkeen. Moottoritiellä oli ruuhkaa, muutamat peltikolarit ohitettuamme pääsimme ensimmäiseen etappiin eli kasvitieteelliseen. Kaikki infotekstit olivat unkariksi mutta Kati oli meillä oppaana ja tulkkasi hyvin tekstit. Noin 100 puun esiintymä Wollemiamänty wollemia nobilis tai ns. Pinosaurus, oli löydetty jostain päin Australiaa, tarkempaa paikkaa ei ole kerrottu. 90 milj. vuotta vanha laji. On se vanha. Ihania eksoottisia hedelmäpuulajeja saimme ihailla, oli vaikeaa olla hipeltämättä niiden erikoisennäköisiä hedelmiä. Kamerat vaan räpsyi! Palmuhuoneessa oli valtavan kokoisia palmuja. Löydettiin parit kilpparitkin sieltä vesialtaasta luimuilemasta. Kasvihuoneissa oli eri osastoihin jaettu tietyntyyppisiä kasveja. Varsinkin erikoiset orkideat jäivät sieltä mieleen! Tänne saadaan varmaan kuvaa niistä. Lummehuoneessa oli jättikokoisia lumpeita, en muista mikä se oli nimeltään. Upeita! Alkoi väkisinkin miettimään kuinka siistiä olis olla töissä tällaisessa paikassa. Kun tieteelliset oli nähty, lähdimme syömään. Mongolialaiseen barbacue ravintolaan. Nimi herätti kasvissyöjässä vähän epäilyksiä mutta kyllä siellä syödäkseen sai! Kolme alkuruokaa, pääruoka grillattuna ja vielä jälkiruokaa ja kahvia. Huh. Enemmistön toivomuksesta lähdimme Kauppahalliin ostoksille josta mukaan lähtikin jos jonkinmoista tavaraa ja reppua. Illalla pitkän päivän jälkeen pääsimme joskus ennen 8 takaisin tilalle, melkein suorinta tietä nukkumaan!


7.10 perjantai
Aurinkoinen aamu jälleen, taas aamupalan jälkeen aloimme mittailemaan ja kaivamaan taas uudelle rivistölle istutuskuoppia kun Eero, Timo ja Suvi lähti taimitukkuun ostamaan perennoja ja hedelmäpuita istutettavaksi. Maa oli aika kovaa mutta kyllä sinne kuoppia alkoi muodostumaan . Tämän jälkeen porukka hajaantui piha-alueelle kunnostamaan ja kanttaamaan kukkapenkkejä. Työpäivän jälkeen menin lepäämään päänsärkyä pois ja valmistautumaan huomiseen Budapestreissuun!
8.10 Lauantai
Pääsimme Budapestiin aamulla Eeron kyydissä. Matkaan lähti myös Eeva-Kaisa, Paula, Timo ja Toni. Muut jäivät tilalle viinijuhliin. Kävimme Linnavuorella ihailemassa nähtävyyksiä ja kiertelimme ratikalla pari kierrosta maisemia katsellen. On se upea kaupunki, pakko tulla joskus uudestaan kiertämään. Ei sitä ihan päivässä ehdi näkemään murto-osaakaan. Loppupäivä vierähti varsinaisessa ”ostosparatiisissa” Westendissä jossa aika kului niinkin hyvin että tyttöjen kanssa myöhästyimme bussista ja turvauduimme junaliikenteeseen. Joka osoittautui yhtä luotettavaksi kuin VR; värjöttelimme suunnilleen kaksi tuntia asemalla kun junaan tuli ongelmia. Paikalliset näytti odottavan niin kärsivällisesti että päätimme ottaa heistä mallia ja tulihan sieltä lopulta juna joka otti meidät kyytiin. Savusaunaan olisi illalla vielä tilalla päässyt mutta sen verran väsytti että se oli melkein suorinta tietä nukkumaan.

9.10 sunnuntai
Tänään oli kauan odotetut maalaismarkkinat Dabasin kylässä. Olihan siellä kaikenlaista kalkkunaa, possua, hevosta myynnissä. You name it. Itse tavaramyyntiä tuntui olevan loputtomasti. Löytyi sieltä kotiinviemisiäkin. Helposti siellä vierähti pari tuntia. Hauska kokemus se oli, eipä Suomessa ihan tuollaista meininkiä pääse kokemaan.. Ehkä jossain määrin ihan hyvä niin! Pysähdyimme porukan kanssa kahvilla ihanassa konditoriassa missä oli niin herkullisen näköisiä leivonnaisia että olisikin jaksanut kaikenlaista maistella mutta tyydyin vain kupilliseen kahvia.. höh. Vähän yllätyksenä tuli vierailu läheiselle viinitilalle. Mihinkään kauppoihin ei viini sieltä mene, ymmärtääkseni sadosta tulee 3000L. Maistoimme keskeneräistä punaviiniä ja hän selitti viinin käymisprosessista ja menetelmästään valmistamisessa. Myös edellisvuoden palinkaa sai maistaa, johon ei oltu lisätty mitään vettä tai sokeria. Aika pikainen visiitti se oli, kuulemma pääsemme sinne uusintavierailulle ensiviikolla. Illalla saunaan!
10.10 maanantai
Kylmä aamu! Aurinko kyllä paistoi muttei paljoa lämmittänyt päivälläkään. Aloitimme aamulla Tiian, Paulan ja Eeva-Kaisan kanssa pilkkomaan omenoita ja puristamalla ne soseeksi. Siitä pitäisi syntyä Calvadosta, omenaviinaa. Omenoista puristetusta mehusta valmistetaan siideriä, joka tislataan. Tisle varastoidaan tammitynneihin jossa se kypsyy.. Iltapäivällä ehdimme vielä kitkemään pientä mansikkamaata. Töiden jälkeen palaveerasimme ja illalla kuulee miten loppuviikko sointuu! Alkaa täälläkin pikkuhiljaa talvi tulla, viileät on ilmat ja nyt kaduttaa kun jäi villasukat ottamatta mukaan. No, lauantaina jo takaisin Suomessa joten ei auta paljon valittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.